Загальна кількість переглядів сторінки

четвер, 9 травня 2013 р.

День пам'яті в Дніпропетровську очима учасника акції




8 травня активісти новомосковського осередку ГР «Лелека» взяли участь в акції, присвяченій Дню пам’яті та примирення жертв Другої світової війни, що проводилась у місті Дніпропетровську.
Місце збору – Європейська площа. Час початку – 16:00.
Приїхали ми на і з «Нового Центру» рушили на Європейську площу. Шлях до місця зустрічі пролягав повз ТЦ «Пасаж». Біля нього помічаємо групу молодиків спортивної статури. В деяких звітах, вже опублікованих в Інтернеті, говориться, що вони були «не слов’янської зовнішності», але це не зовсім так – серед них були й люди «абсолютно слов’янської зовнішності». Коли прийшли на місце збору, то побачили знайомі обличчя друзів зі «Студентської Свободи», якіим повідомили – схоже на нас чатують. Дійсно – не помітити згаданих вище молодиків було неможливо.
Ближче до початку акції вже все стало зрозуміло – «спортсмени» почали займати найкращу позицію, крутилися то тут, то там. Але не великими групами.
Коли почалася бійка, ми не одразу зрозуміли що коїться, думали – звичайна словесна перепалка, а коли підходили ближче, то нападаючі вже відступали.
Одна «дивна» деталь – на початку заходу було мало правоохоронців як для акції, на яку було заплановано зібрати 200 осіб. Я сам організовував не один марш в м. Новомосковську й хочу сказати, що в нас місто менше, людей менше, а правоохоронців більше, ніж 8 травня в
Дніпропетровську...

Ще одна деталь – машини по маршруту ходи (на початку) стояли так, що склалося враження – ніби спеціально для того, щоб затримати колону, загнати її в маленький простір і його легше можна було перегородити.





Як розповіли знайомі, котрі приймали участь в сутичці , вони не дозволили себе образити, а одного з нападників гарно «відмусолили». Це радує.

Дуже-дуже вразила оперативність міліції – не очікував такої миттєвої появи. І це дивно... аж занадто. Далі міліція, якої враз з'явилось досить багато, нас супроводжувала до місця проведення урочистої промови. На половині шляху повідомили, що в парку, де повинно було початися виголошення поминальних промов, нас чекали спортивного вигляду молодики, але вже в більшій кількості за тих, що нападала на початку – рази в три. Тому перед підняттям в парк колона перегрупувалась: дівчат/жінок – в центр, а чоловіки пішли з боків, щоб захистити слабших. Крім чисельних підрозділів міліції, з’явилися ще й охоронці зі службовими собаками.
Почалися промови. Викрики лунали з обох сторін – нормальна для такої ситуації атмосфера. Учасники акції розглядати спортсменів. Хтось сказав, що серед них є чемпіон світу по дзюдо, багаторазовий призер на різних змаганнях. Більше ні про кого нічого не дізнались.

З боку «спортсменів» лунали вигуки «за дєдушку Сталіна». Серед присутніх з їх боку стояли 3-4 людини з вицвілими прапорами комуністичної доби ... нібито раритет (цікаво). Але ці хлопчики не були схожі на спортсменів – звичайні люди.

Учасники ходи почали співати Гімн, тоді «спортивні комуністи» почали заважати криками. Кричали, що «фашисти» і т.п. Після виконання гімну почали знову формуватися в колону: знову дівчат/жінок – в центр, чоловіки з боків. Охорона з боку міліції тепер була на висоті. Так як парк знаходиться біля автовокзалу, то ми пішли туди на маршрутку. За нами слідом, «майже непомітно» пройшли троє міліціонерів .... просто персональна охорона!


В числах близько 25 квітня, в Дніпропетровську та Новомосковську пройшла інформація, що збирають молодь, виключно чоловіків і бажано спортсменів, для акцій в Київ, по 250грн. в день на 7днів. Дорога,житло, та харчування оплачувалися... Але поїздку було відмінено і ніхто нікуди не поїхав. Це дуже схоже на збір кадрів для таких ось провокацій...
Події описані вірно та поступово. А припущення є припущеннями. Тому дивіться самі й аналізуйте.

Артур Литвиненко,
член координаційної ради
громадського руху «Лелека»

Немає коментарів:

Дописати коментар