Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 28 червня 2013 р.

Росія хоче депортувати на батьківщину 700 тис. українських громадян




Українцям загрожує депортація з Росії. Про це заявив керівник Федеральної міграційної служби Костянтин Ромодановський в ході міжнародної конференції «Російсько-українські відносини: реалії та перспективи», що відбулася в Москві. Подібний крок створив би не тільки соціальні проблеми для України, а й суттєво ускладнив би україно-російські відносини, вважають у Києві.
Ромодановський повідомив, звідки взялося вражаюче число українських кандидатів на депортацію: «На сьогоднішній день на російській території знаходиться близько півтора мільйонів громадян України. З них 111 тисяч законно працюють, 350 тисяч приїхали до родичів, вчитися, лікуватися. Виходить, що понад мільйон громадян України працюють без відповідного оформлення документів ». Чиновник нагадав, що російське законодавство передбачає різні заходи покарання для порушників міграційного та трудового законодавства: "Штрафи, видворення, позбавлення волі на строк до чотирьох років. На початку цього року почали діяти правила, згідно з якими іноземний громадянин, не повідомивши міграційну службу протягом 120 діб з моменту в'їзду в РФ, отримує закриття в'їзду на три роки. Це робиться автоматично. Ми сьогодні маємо близько 700 тисяч громадян України, які є кандидатами на закриття в'їзду».

Експерти в Києві припускають, що українських трудових мігрантів у Росії значно більше. Тільки минулого року прикордонні служби зафіксували більше 10 млн. тих, хто в'їхав. Це означає, що українці склали п'яту частину всіх іноземців, що перетинають російський кордон. Але простежити, хто з них скільки разів і з якою метою побував у Росії, практично неможливо в умовах безвізового режиму і чинного права українців в'їжджати до сусідньої країни за внутрішнім паспортом.

Віце-президент Інституту Горшеніна Олексій Лещенко підтвердив, що Росія традиційно залишається головним напрямком трудової міграції для українців: «Грає роль і свобода в'їзду, і проста схема працевлаштування (нехай і нелегального) і, звичайно, спільний культурний простір, володіння мовою, розуміння традицій , релігійна спільність ».

За даними Національного форуму профспілок України та міжнародної організації українців «Четверта хвиля», на частку Росії припадає майже 43% українських гастарбайтерів, на другому місці Польща (14,4%), на третьому - Італія (13,2%). Але і цю статистику не можна вважати цілком достовірною: на Заході багато українців теж трудяться нелегально. Про їх число побічно свідчать оприлюднені днями дані Єврокомісії, згідно з якими з 2011 року українці в ЄС зайняли перше місце по числу отримали посвідку на проживання. Тобто значна частина тих, хто виїхав на заробітки до Європи домоглася легалізації, вирішивши не повертатися. У Росії ж гастарбайтери не прагнуть легалізувати своє становище, щоб залишитися.

Експерти в Києві зазначають, що в умовах демографічної кризи, що переживається як Європою, так і Росією, українці могли б стати хорошим поповненням населення. На відміну від представників інших країн, що лідирують в міграційних потоках, вони добре освічені, виховані в загальноєвропейських культурних і релігійних традиціях. Крім того, виїхати за кордон на роботу планують в основному молоді люди. За даними директора Київського молодіжного центру праці Олександра Нагурного, 65% української молоді хочуть виїхати за кордон на заробітки, 14% розглядають можливість еміграції. Від того, в якому напрямку дивляться потенційні мігранти, залежить їхня думка про оптимальний векторі зовнішньої політики держави.



Лелека Січеслав

Немає коментарів:

Дописати коментар